De razend populaire zangeres Taylor Swift heeft haar hele muziekcatalogus van Spotify afgehaald.

Deze tweet van het hoofd PR van streamingmuziekdienst Spotify aan zangeres Taylor Swift blijkt achteraf verspilde moeite. Swift koos ervoor om haar jongste album ‘1989’ niet aan te bieden via Spotify, terwijl de plaat de winkels uitvliegt.

Maar nu blijkt dat Spotify-gebruikers kunnen wachten tot ze een ons wegen: Swift heeft maandag namelijk ál haar albums van Spotify gehaald.

‘Muziek moet niet gratis zijn’

De reden: het verdient niet genoeg. Spotify ligt al langer onder vuur van artiesten voor de magere marges die ze van de site ontvangen. Maar Swift lijkt met Spotify een punt te willen maken in haar kruistocht tegen streaming muziek. In een opinieartikel in The Wall Street Journal schreef ze in juli namelijk dat ze streaming en filesharing ziet als de oorzaak van teruglopende inkomsten. Swift schreef te hopen dat artiesten “zichzelf of de waarde van hun werk niet onderschatten”.

Swift in haar opiniestuk: "Ik vind dat muziek niet gratis moet zijn, en ik voorspel dat individuele artiesten en hun platenmaatschappijen op een dag zullen bepalen wat een goede prijs voor een album is."

Smeekbede van management

Het management van Spotify smeekt Swift bijna om terug te komen. ""We houden van Taylor Swift, en onze meer dan 40 miljoen gebruikers houden nog meer van haar. Zestien miljoen van hen hebben haar liedjes afgespeeld in de laatste 30 dagen, en ze staat op meer dan 19 miljoen afspeellijsten", schrijft Spotify.

"We hopen dat ze van gedachten verandert en deelneemt in onze opbouw van een nieuwe muziekgemeenschap die voor iedereen werkt. (...) Daarom betalen we bijna 70 procent van onze inkomsten terug aan de muziekgemeenschap."

Minder dan een cent per play

Maar die gemeenschap lijkt daar geen genoegen mee te nemen. Vorig jaar werd duidelijk dat artiesten gemiddeld minder dan een dollarcent krijgen per keer dat een liedje op Spotify wordt afgespeeld.

Artiesten verdienen lang niet zoveel aan hun muziek op Spotify als via de verkoop van digitale albums en liedjes, via diensten als iTunes. Eerder vroeg singer-songwriter Jimmy Buffet aan topman Daniel Ek om opslag.

De boycot van Swift werpt andermaal de vraag op of het bedrijfsmodel van Ek op den duur wel rendabel is.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl